Tánana docu in Griffioen VU Amsterdam

16 april 2019 – De bioscoopbezoekers van de documentaire Tánana toonden zich zeer geïnteresseerd in het onderwerp: de cultuur en geschiedenis van Yagán. Met de achttien aanwezigen hadden we een mooi voorgesprek en iedereen nam ruim tijd voor vragen tijdens de Q&A na afloop van de vertoning. Onder de aanwezigen waren enkele videomakers/-kenners die de complimenten uitten aan de documentairemakers voor het zorgvuldige en warme portret dat is geschetst. 

Bedankt voor uw belangstelling! Ter sprake kwamen de filmpjes die zijn gemaakt over de Yagán-cultuur. U vindt ze via de pagina Literatuur, onder de Films en via de afspeellijsten op het YouTube-kanaal van de Eindeloze Verhalen. Het nieuwste, Spaanstalige boekje dat door Cristina Zárraga is geschreven over de herinneringen van haar oma Cristina Calderón, vindt u ook op de literatuurlijst. Er is al eerder een boekje met mythische verhalen uitgebracht, Engelstalig (Calderón, Cristina & Úrsula; Cristina Zárraga, Jimena Saiter, Jacqueline Windh. Hai kur mamásu cis – I want to tell you a story).

Hebt u interesse om de documentaire Tánana in een filmzaal te vertonen? Neem dan contact op met Aly Hendriks via info@eindelozeverhalen.nl

Credits:

  • De vertoning is belangeloos georganiseerd door Eindeloze Verhalen / Aly Hendriks in samenwerking met Cultuurcentrum VU Griffioen in Amstelveen/Amsterdam. Veel dank voor het beschikbaar stellen van de zaal en de technische bewerking van de film voor bioscoopvertoning.
  • Pashouderaanbieding via Cineville.
  • Actie Molinos de Viento voor twee vrijkaartjes.
  • Met buitengewone dank aan het volkenkundig museum Museo Martin Gusinde voor het beschikbaar stellen van de documentaire.

Over de documentaire:
Tánana betekent in de Yagán-taal: klaar voor vertrek. Na veertig jaar keert kanovaarder Martin González terug naar zijn geboortegrond in de Kaap Hoorn archipel, de allerzuidelijkste punt van Zuid-Amerika. Hij bouwt een kleine boot en neemt ons mee op zijn tocht.

Deze bijzondere prijswinnende documentaire biedt een portret van de Yagán-mensen van vandaag de dag. De film geeft een inkijkje in de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Vuurland, de meest zuidelijk wonende mensen op aarde. Zij leefden vroeger als waternomaden in hun kano’s. We zien hoe Yagán hun leven aanpassen aan de omgeving en hoe ze leven in harmonie met de natuur. En we horen over de strubbelingen om hun cultureel erfgoed over te dragen. Voortdurend zien we in de achtergrond de oogstrelende beelden van het landschap met bergen en gletsjers rond het Beagle-kanaal en de wateren van de Kaap Hoorn archipel.
De trailer:

Taal: Spaans gesproken, Engels ondertiteld.
Type film: documentaire / art house.
Filmlocatie: Puerto Williams, Navarino eiland, Vuurland en Kaap Hoorn eilandengroep.
Duur: 74 minuten.