Mooie middag met docu Tánana in De Eester

Mooie middag in Buurtcoöperatie De Eester, in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam. Met drieëndertig buren en vrienden keken we naar de indrukwekkende documentaire Tánana. Uit de reacties op de film bleek veel interesse in de geschiedenis en het culturele erfgoed van de Yagán.

Tánana betekent “Klaar voor vertrek”. Verhaallijn: Na veertig jaar keert kanovaarder Martín Mario González Calderón terug naar zijn geboortegrond in het eilandenrijk van Vuurland, de allerzuidelijkste punt van Zuid-Amerika. Hij bouwt een kleine boot en neemt ons mee op zijn tocht.

Deze heel bijzondere, zesvoudig prijswinnende documentaire Tánana biedt een portret van de Yagán-mensen van vandaag de dag. De film geeft een inkijkje in de cultuur van deze oorspronkelijke bewoners van Vuurland, de meest zuidelijk wonende mensen op aarde. Zij leefden vroeger als waternomaden in hun kano’s. In de documentaire zien we hoe Yagán hun leven aanpassen aan de omgeving en hoe ze leven in harmonie met de natuur. En we vernemen over de strubbelingen om het cultureel erfgoed over te dragen. Voortdurend zien we in de achtergrond de oogstrelende beelden van het landschap rond het Beagle-kanaal en de wateren bij Kaap Hoorn.

We bedanken De Eester en de vrijwilligers voor alle medewerking aan deze filmvertoning.

De documentaire hebben we speciaal gekregen van het volkenkundig museum Museo Martin Gusinde (Puerto Williams, Navarino eiland) om hier aan ons te laten zien, waarvoor we de directie en het museum heel erkentelijk zijn.

Hier vind je de trailer van Tánana op YouTube.