Klimaat & leefgebied

In Vuurland en bij Kaap Hoorn regent het vaak, wel 300 dagen per jaar. Er zijn jaarlijks 25 stormen en het waait hard, heel hard. Als de wind raast met 100 kilometer per uur, noemen wij dat storm, maar zij vinden dat normaal. De windrichting bepaalt de temperatuur: noordelijke wind is warm, zuidelijke is koud. Er is veel kou, mist, het is een onvriendelijk en hard klimaat, het is er woest, onherbergzaam en verlaten. De bergketen van de Andes met zijn besneeuwde bergtoppen, verdwijnt er in zee.

Als je op de kaartjes klikt, zie je waar Vuurland -met zijn vele eilanden- ligt.


Omdat het een zeeklimaat is, is het hier toch ietsje warmer dan op het vasteland van Patagonië. Soms lijkt het klimaat wel op dat van Madeira voor de kust van Afrika. Het zeewater daalt tot een graad of 6-7 Celsius (42-44 F). De havens bij Kaap Hoorn zijn daarom nooit helemaal bevroren en de sneeuw is er na twee, drie dagen weg. Bij het Cockburn kanaal en de Pacific oceaan kon het ook vroeger al verschrikkelijk stormen en was de stroming te sterk om het eiland te ronden. Daarom droegen de Yagán-nomaden hun kano over een nauwelijks zichtbaar voetpad, een spoor of trail, naar de andere kant van het eiland. Zo konden ze toch om het eiland heen, zonder ongelukken in de sterke stroming.

  • Bij Wulaia op het eiland Navarino bloeiden mooie bloemen en was hout te vinden. Iets zuidelijker liep de rivier Douglas.
  • Een populair leefgebied was het nauw van Murray tussen Noordwest-Navarino en het eiland Hoste.
  • De beste plek om bij Kaap Hoorn aan te meren was Saint Martins Cove. Daar waren altijd Yagán te vinden. Op het land waren bomen, bos, moeras en eenden.
  • Een favoriete kampeerplaats was de baai Orange: groot, diep, waterrijk, met bos, vogels, vis tussen het reuzenzeewier, maar geen schaaldieren.

Isla Navarino Puerto Williams 2010Ze kenden de (goede en slechte) verblijfplaatsen langs de kanalen op hun duimpje: waar waren kiezelstranden, waar was zand, welk strand was het beste in de zomer of juist in de winter, hoe lag de baai?

De kano-buren: Alakaluf
Er was nog een volk kano-nomaden: de Alakaluf. Hun leefgebied liep vanaf het schiereiland Brecknock naar het noordwesten. Yagán leefden vanaf Brecknock tussen de eilanden naar het zuiden en oosten. In het grensgebied leerden soms een jongen en meisje van Yagán en Alakaluf elkaar kennen en trouwden met elkaar.