Hoe het begon

De Eindeloze Verhalen zijn van start gegaan! De eerste afleveringen gaan over Gaméla en haar broer Sisoi die samen met hun ouders op de wateren van Vuurland leven. Het leven van deze familie lijkt op dat van de Yagán die als waternomaden in hun kano’s rondtrekken over zee-armen en wateren tussen de duizenden eilandjes. Ze slapen meestal wel op een strandje dat ze elke avond speciaal uitzoeken. (*)

De geschiedenis van de inheemse Yagán-gemeenschap interesseert me. Dat begon toen mijn man en ik Vuurland bezochten. We zijn naar musea geweest, ik heb websites bekeken en boeken gelezen.

Yagán leefden middenin de natuur, gebruikten alleen wat ze nodig hadden en deelden alles met elkaar.

Wat de Yagán van toen, ons vandaag te vertellen hebben, geef ik graag door. Onder Literatuur vind je de bronnen. De feiten en echte gewoontes staan onder Achtergronden. De verhalen heb ik verzonnen om de geschiedenis tot leven te brengen. De verhalen zijn nooit af. Je kunt zelf een aflevering schrijven of reactie geven. Wil je een tekening of foto maken bij een verhaal? Stuur ze mij via de mail. Als je meldt bij welk verhaal die hoort, plaats ik ‘m voor je op de site.

Aly Hendriks

(*) De Yagán-familie van de Eindeloze Verhalen:

•Gaméla (dochter, 11 jaar), haar broer Sisoi (zoon, 9), moeder (32), vader (31).
•Tante Uwale-kipa is de vriendin van moeder (en is de zus van papa).
•Opa en oma zijn de ouders van papa.
•Vaste buren kennen de Yagán niet, ze wisselen elke keer omdat ze waternomaden zijn.
De namen, gewoonten en gebruiken zijn geïnspireerd op de geschiedenis van de Yagán uit Vuurland en de Kaap Hoorn archipel. De familie van Gaméla en Sisoi bestaat niet in het echt. Net als in een film zijn de personages en avonturen verzonnen om je de geschiedenis levendig voor te stellen. Als er overeenkomsten lijken te zijn, is dat toeval.