Achtergronden

In de Eindeloze Verhalen zitten historische feiten en echte gewoontes. De mensen en avonturen zijn niet echt. Die heb ik erbij verzonnen om de geschiedenis tot leven te brengen. Door de verhalen kom je wat te weten over de verdwenen cultuur en het eeuwenoude leven van de Yagán-nomaden. Ze leefden middenin de natuur, gebruikten alleen wat ze nodig hadden en deelden alles met elkaar.

De Yagán leefden zesduizend jaren geleden in kano’s op de wateren tussen Vuurland en Kaap Hoorn. Deze waternomaden bekeken het land vanaf het water: hoe loopt de zee het land in? Hoe kunnen we het beste deze baai binnenvaren? Op welk strand kun je goed aanmeren en er later veilig wegvaren? Dit zuidelijkste volk op aarde had zich helemaal aangepast aan het barre klimaat. Ze  wisten hoe ze er moesten overleven. Het was hun thuis.

Ze bouwden hun kano’s in een gebogen vorm die een beetje lijkt op de Venetiaanse gondel. Vis- en speerpunten maakten ze heel precies; het waren vakmensen. De Yagán leefden in vijf groepen. Niet iedereen ontmoette elkaar. Er was geen leider, chef of koning van de hele groep. Met elkaar besloten ze wat te doen. De voorouders waren echte pioniers.

In 1858 leefden er ruim drieduizend Yagán in hun kano’s. De oorspronkelijke bewoners zijn bijna allemaal uitgestorven door ziektes die buitenstaanders meebrachten en doordat zeevaarders hun voedselbronnen wegvisten. Er zijn nog wel afstammelingen: kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen die ook trouwden met buitenlanders, zoals Spanjaarden, Zuid-Amerikanen of Engelsen. Ze wonen tegenwoordig op het land: op Vuurland en sommigen zijn verhuisd naar andere plekken op de wereld.

Onder Achtergronden vind je wetenswaardigheden over eten, gereedschap en klimaat en nog veel meer. Die info kun je gebruiken als je zelf een verhaal schrijft of een tekening maakt.

Waarover wil je meer weten? Klik op het onderwerp:

 1. Het vuur van Vuurland
 2. Yagán of Yámana-indianen
 3. Hoe zagen de Yagán eruit?
 4. Kleding en versiering
 5. Klimaat & leefgebied
 6. Dieren
 7. De kano
 8. Wonen
 9. Gereedschap om te jagen
 10. Eten en drinken
 11. Taal
 12. (T)rouw en het leven
 13. Wat gebeurde er? Wanneer? (Tijdlijn)

Voor leerkrachten die Eindeloze Verhalen willen gebruiken tijdens de les op school is er een lesbrief. Speciaal voor de groepen 5, 6, 7 en 8.

Heb je zelf informatie over de Yagán? Geef ’t door!