8. De geschiedenis van de rode ketting

Vandaag is een luie dag. Gaméla leunt tegen haar moeder die bij het vuur het eten voorbereidt. Als haar moeder zich vooroverbuigt, rinkelt de ketting om haar hals. Gaméla staart naar de middelste schakel: een rood slakkenhuis dat tussen rozerode schelpjes aan een smal leren bandje hangt. Ze vraagt haar moeder te vertellen hoe ze eraan komt. “Dat weet je toch wel?”, stelt haar moeder met een opgetrokken wenkbrauw. “Ja, maar ik vind het zo’n mooi verhaal”, vleit Gaméla. Nou vooruit dan maar.

Buiten stormt het. De kano moet nog gerepareerd. Ze kunnen nu niet weg en moeten wachten. Het is gezellig bij het vuur, echt tijd om verhalen te vertellen.

25022012102Gaméla’s moeder begint: “Vijftien jaar geleden, toen jij nog niet was geboren, en ik nog niet met je vader ging, kende ik tante Uwale-kipa al. We zijn ons hele leven al vriendinnen. Op een dag zagen we vanaf het water een mooie glinstering op een strandje. De avondzon gaf de hele strook een bruinrode gloed. We bedelden bij onze ouders om te gaan kijken. We gingen aan wal en er lagen honderden prachtige rozerode schelpen. Samen zochten we er wat bij elkaar. Uwale-kipa riep ineens dat ze een felrode had gevonden. Het bleek een heel apart slakkenhuis te zijn met een mooie spiraalvorm die uitliep in een punt. Een beetje jaloers was ik wel, want er was er maar eentje en die was van Uwale-kipa! Moe van het zoeken, vielen we in slaap.

De volgende dag trokken we verder. De kano met Uwale-kipa’s familie ging de andere kant uit en na een poosje was ik het rode slakkenhuis vergeten.

Bijna een jaar later voeren we op een van de zijarmen van het Beagle-kanaal. De broer van Uwale-kipa zag ons als eerste. We zwaaiden naar elkaar en onze ouders spraken een kampeerplaats af. Die avond gaf hij mij een cadeautje: in zijn handen lagen rozerode schelpen aaneengeregen tot een ketting. Met in het midden het rode slakkenhuisje. En hij zei erbij: ik vind je leuk, Uá-quípa!”

  • Uwale-kipa had de ketting gemaakt. Wie is de broer van Uwale-kipa? Waarom kreeg Gaméla’s moeder deze ketting? Hoe zou het verhaal verdergaan? Wil je een tekening maken van de twee vriendinnen op het schelpenstrand, het rode slakkenhuis of iets anders? Mail die naar info@eindelozeverhalen.nl, dan plaats ik hem voor je op de site.
  • Je kunt ook doorgaan naar het volgende verhaal: 9. Kano gekaapt
  • Meer over  kleur lees je in de Achtergronden over Kleding en versiering.
  • Klik op de kaartjes om te zien waar Vuurland en het Beagle kanaal liggen.

Uit het MaakLab: