5. Vissen op makreel

Heel ver weg aan de horizon springt een orka hoog het water uit. Sisoi heeft geen idee waarom. Zijn vader vertelt dat hij straks een gevecht verwacht. Orka’s doen zo als ze een walvis aanvallen die ze willen opeten. Die dag trekt het gezin erop uit met de kano om te vissen. In de verte het gevecht.

Op hun menu voor de avond staat makreel, want die zijn er in grote scholen in deze tijd van het jaar. Vader pakt zijn visspeer en staat voor op de boot. De speer heeft een scherpe punt speciaal voor kleine vissen. Vader heeft hem gemaakt uit een botje dat hij dicht bij het strand vond, waarschijnlijk van een soort lama, een guanaco. Moeder stuurt de kano behendig tussen het reuzenzeewier door naar het open water.

Ballena Franca Austral WalvisLRVader richt de speer, werpt hem het water in en meteen is het raak. En nog eens. Twee vissen zijn genoeg voor het gezin. De makrelen worden geroosterd op de hete kolen middenin de boot. Sisoi moet er samen met zijn zus Gaméla voor zorgen dat het vuur aanblijft.

De volgende dag zien ze heel dichtbij een walvis zwemmen, of eigenlijk drijven, want hij is flink verwond door de orka’s (die ook wel killer whales worden genoemd). Hoe loopt het af met de walvis?