20. Driedubbel feest

Nog een paar uur en dan is het groot feest! De hele ochtend lopen Gaméla en Sisoi al lachend rond. Verschillende families zijn speciaal voor het feest bij elkaar gekomen in de baai Saint Martins Cove bij Kaap Hoorn. Er komt nog een kano aan. Hij meert af bij de andere kano’s. De groep is groot. Sisoi telt vijfendertig, veertig kano’s.

Het is dan ook driedubbel feest bij de Yagán. Pasgeleden is er een baby geboren bij de oom en tante van Gaméla en Sisoi. En er kwam een kleintje bij mensen die ze nooit eerder hebben ontmoet. De tweede reden voor het feest: een paar jongens en meisjes die nu 12, 13 jaar oud zijn, gaan leren hoe ze voor zichzelf moeten zorgen. Ook krijgen die te horen welke regels en tradities belangrijk zijn in het leven. Gaméla en Sisoi zijn daarvoor nog te jong. En, als klap op de vuurpijl is er heel veel eten voor iedereen.

Vorige week deed het gerucht de ronde dat er een walvis bij Saint Martins Cove was gestrand. Degenen die de walvis als eerste vonden, waarschuwden de andere kano-families met rooksignalen. Ook hun ouders gingen er naartoe. In de verte zag Sisoi het enorme lichaam van de walvis. De verschillende families haalden het dode dier dichter bij het strand zodat hij niet meer weg kon spoelen. Het komt niet vaak voor dat ze zo veel en zulk goed eten voorgeschoteld krijgen. De altijd wel wat magere waternomaden kunnen hiermee aansterken en weerstand opbouwen. Een walvis betekent wekenlang eten voor iedereen. Op zo’n moment combineren de kano-nomaden alle feestelijkheden tot een groot wekenlang durend feest.

De grotere kinderen halen takken uit het bos. Er is hout genoeg voor het vuur dat alle families zullen stoken. Daarop wordt straks het eten gekookt. Alle ingrediënten voor het driedubbele feest worden voorbereid. De volwassenen versieren zichzelf en hun kinderen met rode kleuren. Er is nog tijd over en al spelend bereiken de kinderen de rand van het bos. “Zoeken jullie nog wat vruchten en noten in het bos? Op tijd terugkomen hoor, het feest begint zo!”, roept de moeder van Gaméla en Sisoi hen achterna. “En denk erom: niet te dicht bij het moeras komen.”

  • Wanneer heb jij voor het laatst feest gevierd?
  • Welke vruchten en noten kun je vinden in een bos bij jou in de buurt?
  • Welke dieren leven er bij een moeras?
  • Hoe zou het verhaal verdergaan?
  • Wil je iets schrijven over dit verhaal? Een tekening bij dit verhaal maken? Mail naar info@eindelozeverhalen.nl, dan plaats ik het voor je op de site.
  • Je kunt ook doorgaan naar het volgende verhaal: 21. Beestachtig ijs

by C. Vignati on facebook ClaudiaClotildeDe charme van het bos -Il fascino dei boschi- door C. Vignati, meer op Fb-pagina ClaudiaClotilde