2. Wiegen op het water

2. Wiegen op het water

Met zijn arm overboord, staart Sisoi in de verte. Zijn vingers raken het water bij elke golf die de kano doorklieft. Hij wiegt volledig vertrouwd mee met het ritme van de golven, heen en weer, heen en weer. Als baby lag hij al op schoot bij zijn moeder die de kano voort peddelt. Met hem bij zich deed ze gewoon haar dagelijkse werk. Peddelen, sturen, mosselen verzamelen voor het eten, de kano aanleggen. Zijn moeder en zus zijn de enigen die kunnen zwemmen!! Als z’n moeder hem en zijn vader heeft afgezet op het strand, laat ze de kano terugzakken in het water, duikt overboord met de lijn in haar hand. Onder water bindt ze ‘m vast aan zo’n stevige reuzenzeewier. Het lijkt wel een oerwoud onder water. Je ziet het reuzenzeewier zo groeien in dat heerlijk heldere water van de baai Tekenica ten zuidwesten van het eiland Navarino. Gelukkig hoeft Sisoi nooit tussen die enge zeewierreuzen te komen, want dat doet z’n moeder of z’n zus. De gedachten van Sisoi dwalen af naar de wereld onder water. Wat voor avonturen beleven zee-egels, vissen en andere onbekende dieren daar?

Zineb schrijft:
Leven ze ook in families? Of gemeenschappen? Zal ik daarbij vriendschap kunnen sluiten? Ik voel me best eenzaam & zou het fijn zijn als bevriend raak met een zee-egel of een vis! Een grote vis! Het lijkt mij fantastisch om zo’n vriendschap te hebben. Ik kan misschien van mijn vriend (vriendin) hulp krijgen oSchrijven met Eindeloze Verhalenm de kano te ontbinden van de reuzezeewier… En later zelf samen alleen op avontuur te gaan! Alle eilandjes rond Navarino te ontdekken!

Marijke schrijft:
Zijn moeder heeft er wel verhalen over verteld. Zij heeft eens gezien hoe een zee-egel vast zat in een reuzenzeewier. Het beest spartelde wanhopig en zijn moeder, die héél lang onder wat kan blijven, heeft de zee-egel toen bevrijd. Ooit wil Sisoi ook leren zwemmen, maar nu vindt ie de zee nog wat eng.

Gerda schrijft:
Het water is onrustig. De wind waait en de zon laat zich al een tijdje niet zien. Tussen het zeewier is het donker. Tussen het zeewier woont de zee-egel Bol met zijn familie. Zijn familie bestaat uit zijn vader en moeder en 2 zusjes. Ze zijn een drieling. Zijn zusjes plagen hem graag. Op de bodem liggen veel mosselen en oude mosselschelpen. Zijn zusjes vinden het leuk om daar onder te kruipen.

Corry schrijft:
Bodemleven
Klotsende geluiden van bewegend zeewier. Een woud onder water. Gekleurde vissen flitsen geen en weer. Ook op de bodem een drukte van belang met jagers en opgejaagden. Toch is het een thuis voor iedereen. Ver weg vinden andere dieren een thuis en een manier van samenleven.