19. Samen eten: mosselen en meer

IslaNavarino (03)Na dagen reizen zien ze een verlaten hut aan de kust. Die nemen ze. De hut staat tussen twee enorme bulten lege mosselschelpen. Vader en Sisoi trekken hun kano er vlakbij op het strand. Ze zijn niet alleen deze nacht.

Sisoi telt het aantal kano’s, er zijn er nog drie. Hij ziet een stuk of tien mensen. Hij sprint meteen naar twee jongens die met elkaar aan het vechten zijn. Al snel duikelen ze over elkaar heen. Een bal schiet weg. Sisoi rent er achteraan en zuigt met volle teugen zuurstof op. Heerlijk na al dat zitten in de kano.

De andere Yagán-families waren al vuurtjes aan het stoken op het strand. Ze hebben hen niet eerder ontmoet. De moeder van Sisoi en Gaméla stapt op een buurvrouw af en krijgt een houtskooltje om hun eigen vuur op te stoken. De vrouwen treffen voorbereidingen voor het diner. Het eten dat de families onderweg hebben verzameld, leggen ze bij elkaar: vis, waterspinazie, magere mosselen. Er is zelfs een restje vlees met een dikke rand blubberig vet.

Sisoi z’n maag knort. Hij kijkt om naar z’n moeder. Ze wenkt hem en de anderen. De ouderen staken hun werkzaamheden en de kinderen stoppen met spelen. Bij het vuur delen de ouders het eten uit. Sisoi krijgt een stukje vlees. Hij kauwt erop met zijn mond nog half open. Een straaltje sap loopt langs z’n kin. Gaméla ruikt eerst aan de gerookte vis en neemt dan snel achter elkaar een paar happen. Sisoi wijst grijnzend naar het puntje van haar neus waar nog een stukje vis aan plakt. Ze veegt het weg, maar smeert daardoor een verkoold stukje uit tot een zwarte streep. Niemand zegt er iets van. De vier families genieten van het uitbundige maal. Sisoi slurpt een paar schelpen leeg en gooit ze achter zich op de grote hopen mosselschelpen die er al liggen.

Gaméla begint wat te zingen, waarna de andere kinderen de melodie oppikken. Hun hoge stemmen krijgen gezelschap van de vollere stemmen die hun ouders eronder zetten. Gaméla’s ogen glanzen. Er ontstaat een swingend ritme. Gaméla staat op, begint te dansen en anderen volgen. Na een poosje ploft iedereen weer voldaan neer. Het zingen gaat over in gezellig gekeuvel. Eén van de jongens kijkt Gaméla over het vuur heel indringend aan. Waar ze ook gaat of staat, hij kan zijn ogen niet van haar afhouden.

  • Bij aankomst ging Sisoi spelen met de anderen. Wat zou Gámela hebben gedaan nadat ze aanlegden op het strand?
  • Heb je zelf wel eens gekampeerd?
  • Je gaat vast wel eens bij een van je vrienden of vriendinnen spelen. En misschien blijf je er dan ook eten. Meestal overleggen jullie ouders even wanneer dit het beste uitkomt. Bij de Yagán waren ze eraan gewend alles met elkaar te delen, ook het eten. Wat is jouw favoriete eten?
  • Wil je iets schrijven over dit verhaal? Een tekening bij dit verhaal maken? Mail naar info@eindelozeverhalen.nl, dan plaats ik het voor je op de site.
  • Je kunt ook doorgaan naar het volgende verhaal: 20. Driedubbel feest