18. De wraak op de oude zonnemens

(Nog een aflevering met een mythe uit de Yagán-geschiedenis)
Beagle kanaal verhaal 18Van sommige oude verhalen krijgt Gaméla nooit genoeg. Van andere gruwelt ze. Dit verhaal over de oude zonnemens heeft ze nog maar één keer eerder gehoord. Ze zal het nooit vergeten. Maar haar broertje Sisoi is nu aan de beurt om het verhaal van hun grootouders te vernemen. Gaméla huivert opnieuw als ze vertellen over Lem’s boze vader.

Iedereen zit in een cirkel en let op Sisoi’s reactie. “Duizenden jaren geleden”, beginnen opa en oma, “leefde de oude zonnemens als een van de eersten op aarde. Het was Lem’s vader. Táruwalem was zijn naam. Er woonden in die tijd nog maar enkele families in Yahgan-sha. Hij deed niet tegen iedereen lelijk, maar Táruwalem had een vijandig karakter. Veel mensen hadden een hekel aan hem. Hij en zijn familie werden voortdurend lastiggevallen, gepest en bespuugd.”

Gaméla kijkt weg, maar Sisoi buigt voorover naar het vuur. Hij zoekt de ogen van zijn oude oma op. Haar oogbollen lijken groter te worden en ze schitteren in de vlammen als ze verder vertelt.

“Eens, in een extreem boze bui, liet Táruwalem met zijn felle licht de oceaan koken en de bossen afbranden. Vanaf die dag zijn de bergtoppen in Yahgan-sha kaal en onbegroeid. Daardoor werden de mensen nog bozer op hem. Niet lang daarna besloot iedereen Táruwalem aan te vallen en hem te vermoorden. Dat lukte niet zomaar. Hij was sterk, wist te ontkomen, veranderde in een ster en vluchtte naar de hemel. Daar stond hij helder te stralen. Inmiddels heeft de ster zijn kracht verloren en nu kunnen we hem niet meer zien.”

Gaméla is opgelucht dat het verhaal is afgelopen. Sisoi slaakt een zucht.

  • Wat zal Sisoi aan zijn opa en oma vragen?
  • Dit verhaal betreft een mythe uit de Yagán-geschiedenis over hemel en aarde: de oude zonnemens. Wat vind je zelf van het verhaal? Welke mythen, sprookjes of oude verhalen heb je zelf wel eens gehoord?
  • Wil je iets schrijven over dit verhaal? Een tekening bij dit verhaal maken? Mail naar info@eindelozeverhalen.nl, dan plaats ik het voor je op de site.
  • Je kunt ook doorgaan naar het volgende verhaal: 19. Samen eten: mosselen en meer