17. De zon vertrekt

(Een aflevering met een mythe uit de Yagán-geschiedenis)EindelozeVerhalen

Gaméla wrijft de slaap uit haar ogen. Ze ziet haar broertje nog bij het vuur liggen. Haar ouders zijn al op. ‘Waar zijn we ook alweer?’, vraagt ze zich geeuwend af. O ja, bij oma. Gisteravond vertelde oma heel mooi over Lem. Hij is de zon voor alle volken.

“Lem’s vader is er niet meer. Hij was een knorrig, boos zonnemens”, begon oma, “maar zijn zoon is aardig. En zó knap om te zien. Elke vrouw aanbidt hem. Toch durft geen enkele vrouw hem recht aan te kijken. De mannen hebben veel respect voor dit jonge zonnemens, Lem. De vrouw van Lem is al net zo mooi. En ze hebben leuke dochters die er uitzien als dieren: drie van de dochters zijn zeemeeuw, een is gans, twee zijn eend, een is vos en de jongste is een rat. Behalve deze, hebben ze nog meer dochters en enkele zonen. Lem werkt hard, is altijd vriendelijk en iedereen goedgezind. Hij geeft iedereen licht en warmte! Omdat er nog een andere wereld is, verlaat Lem elke avond het land van de Yagán. Als hij weg is, voorziet hij die andere wereld van licht en warmte. Elke nieuwe ochtend komt hij weer bij ons terug. Nog steeds. Zo helpt hij de mensen aan alle kanten van de wereld”, besloot oma kalm en tevreden.

Gaméla sluimert nog wat op haar slaapplaats. Ze leerde van haar oma dat Lem niet altijd zon is geweest. Lang geleden waren de vrouwen de baas over de mannen in Yahgan-sha. Lem hielp de mannen om het raadsel van de vrouwen op te lossen. Sindsdien leiden de mannen de geheime ceremonie (kina) van de vrouwen, hoewel de vrouw blijft beslissen over haar eigen aangelegenheden in het dagelijkse leven. Daarna verhuisde Lem naar de hemel waar hij zijn vader gezelschap hield.

Dan staat Gaméla op en rekt zich uit in de heerlijk zachte ochtendzon. Ze geeft Sisoi een por.

  • De dag is begonnen in het land van de Yagán. Wat gaan Gaméla en Sisoi doen?
  • Dit verhaal betreft een mythe uit de Yagán-geschiedenis over hemel en aarde: de zon. Ken je zelf een verhaal over het ontstaan van de zon?
  • Wil je iets schrijven over dit verhaal? Een tekening bij dit verhaal maken? Mail naar info@eindelozeverhalen.nl, dan plaats ik het voor je op de site.
  • Je kunt ook doorgaan naar het volgende verhaal: 18. De wraak op de oude zonnemens