12. Sisoi maakt zijn eigen speelgoed

De zee is kalm. Twee kano’s varen straks uit. Behalve hun ouders gaan ook de buren erop uit. Sisoi en Gaméla blijven op het strand. Gaméla past op de baby van de buren. Dit vindt ze heel leuk om te doen, want zo vaak gebeurt dat niet. Echte buren die altijd naast elkaar wonen, hebben de Yagán namelijk niet. Omdat ze waternomaden zijn, trekken ze elke dag of twee, drie naar een andere plaats. Ze hebben dan ook ‘buren-voor-een-paar-nachten’. Toch past iedereen gemakkelijk op andermans kinderen, zodat de moeders even hun handen vrij hebben. De moeder van Sisoi en Gaméla zegt tegen ze: “Nou, we gaan vissen hoor. We blijven wel een poosje weg, want daarna duiken we nog naar zee-egels. En ik ga zeewier zoeken, want dat is goed voor jullie bloed! Als ik het kan vinden, neem ik ook een stuk van dat taaie zeewier mee. Dan kunnen we eindelijk het kapotte mandje van onze visspullen en schelpen repareren. Jullie moeten je maar even zien te vermaken. Tot vanmiddag!”

Als de kano’s al een poosje weg zijn, verveelt Sisoi zich een beetje. Hij rommelt wat naast de hut. Tussen de afvalresten vindt hij een darm van een dier dat ze eerder hebben opgegeten. Dan bedenkt hij ineens iets wat hij kan doen. Hij spoelt de darm schoon in de zee, legt aan één kant een knoop en begint er gras en mos in te stoppen. Als hij een centimeter of tien heeft opgevuld, legt hij aan de andere kant ook een knoop. Een buurjongen ziet Sisoi bezig en vraagt: “Wat doe jij?” Sisoi antwoordt niet en begint onverstoorbaar zijn werkstuk te rollen, tot het mooi rond is als een bal. Hij houdt de bal omhoog, laat ‘m triomfantelijk aan zijn buurjongen zien en gooit de bal naar hem toe. ballen van diverse materialenZe beginnen over te gooien en als de bal de grond raakt, gaan ze een partijtje voetballen. De buurjongen is er best goed in en om aan de bal te komen, moet Sisoi flink vechten. Ze buitelen over elkaar heen en gillen en lachen van plezier…

  • Je kunt zelf een bal maken door een dunne plastic zak te vullen en te verstevigen met touw, of door van elastieken een bol te maken, of van een restje stof dat je met garen dichtnaait. Deze materialen bestonden duizenden jaren geleden nog niet. Daarom gebruikten Yagán alles, ook hun afval, om er iets nieuws van te maken. Heb je zelf wel eens je eigen speelgoed gemaakt? Wat was dat? Van welke materialen? Wat voor spelletjes zouden Sisoi en zijn buurjongen nog meer kunnen spelen?
  • Wil je iets schrijven over dit verhaal? Een tekening bij dit verhaal maken? Mail naar info@eindelozeverhalen.nl, dan plaats ik het voor je op de site.
  • Je kunt ook doorgaan naar het volgende verhaal: 13. Speuren naar water


Bij de foto’s: Te gast bij MaakLab van Monica in Buurtcoöperatie OHG. Kinderen uit de buurt gaan na school creatief aan de slag. Met deze keer als binnenkomer het verhaal van Sisoi die zijn eigen speelgoed maakt.