11. Jonge zeehond gewond

(Lees ook verhaal 10. Het spookt tussen de vlammen)

In de verte glinstert een gewond zeehondje. Hij ligt bloedend op een ijsschots. Gaméla heeft hem gespot. Ze rent terug naar de hut waarin ze enkele nachten kamperen. Sisoi staart haar verbluft na. Wat heeft zijn zus nu weer in haar hoofd gehaald?

Gaméla maakt haar moeder wakker: “We moeten met de kano naar het zeehondje gaan en hem redden, mama. Hij haalt het vast niet uit zichzelf, want hij piept zo angstig.” Moeder kijkt met een blik van verstandhouding naar haar man. Hij pakt meteen een touw uit zijn visspullen. “Sisoi, blijf jij met de hond bij de hut, dan gaan wij erop uit. De hond zou het zeehondje te veel kunnen laten schrikken”, legt zijn vader uit. Moeder zwemt al naar de kano, haalt ‘m los van het reuzenzeewier en peddelt naar het strand. Vader en Gaméla stappen in. Ondanks het licht van de maan, is het best donker buiten. Dat zijn ze gewend: ze kanoën vaker ’s nachts, omdat de wind dan vaak minder hard waait of zelfs helemaal gaat liggen.

jonge zeehondAl snel zijn ze bij de schots. De zeehond flappert angstig om zich heen, maar lijkt aan te voelen dat de wezens die hem naderen niet bedreigend voor hem zijn. Vader slingert de lus in het touw om de zeehond heen en sleept hem naar de kano. Het is een klus om het jonge maar zeker al vijftig kilo wegende dier aan boord te krijgen. Gaméla laat zich in het water zakken. Al watertrappelend ondersteunt ze de zeehond. Die werkt mee en wipt op het goede moment over de rand van de kano heen.

Moeder peddelt de kano rustig terug naar hun hut op het strand. ’t Zeehondje lijkt zich neer te leggen bij wat hem overkomt en legt zijn kop op Gaméla’s schoot. Dat had ze niet verwacht; ze krijgt een brok in haar keel. Ze schept wat water in een schelp en giet dit over het arme beest heen. Vader zegt: “We gaan hem verzorgen. Het komt vast goed Gaméla. Hij blijft bij ons tot hij voldoende is aangesterkt…”

  • Heb je verhaal 10 ‘Het spookt tussen de vlammen’ al gelezen? Daar kun je ook deze animatie bekijken.
  • Hoe gaan Gaméla, Sisoi en hun ouders het zeehondje verzorgen? Hoe lang zou het duren voordat het zeehondje beter is? Het is wel eens voorgekomen dat een zeehondje bij een familie bleef en hun huisdier werd… Wil je iets schrijven over dit verhaal? Hoe zou het verdergaan? Wil je een tekening bij dit verhaal maken? Mail naar info@eindelozeverhalen.nl, dan plaats ik het voor je op de site.
  • Je kunt ook doorgaan naar het volgende verhaal: 12. Sisoi maakt zijn eigen speelgoed