10. Het spookt tussen de vlammen

Het zonlicht zwakt af. Langzaam verdwijnt de dag. De avond wordt door Gaméla en Sisoi ontvangen met wat extra hout op het vuur. Als ze gedroogd gras tussen de boomstronkjes stoppen, flakkeren de vlammen even hoog op. De hut raakt meer verlicht en gaandeweg wordt het een beetje warmer.

Het is hun taak het vuur te stoken. Sisoi vindt dit mooi werk. Als ’t goed brandt, vertelt zijn zus vaak een verhaal. Zo ook vanavond.

Gaméla zit op een bedje van mos en staart in het vuur. Tussen de vlammen dansen de schaduwen. Ze volgt het donker van de schaduwen en vertelt haar broer: “Ik zie een paar puntjes oplichten… ze worden groter… het lijken wel ogen die steeds verder worden opengesperd. En een mond die steeds verder opengaat… het is nog een schim, maar waarvan…”

Spookt het tussen de vlammen? “Nee”, fluistert Gaméla, “het is geen mens, het is eerder een zeehondje. Maar het worden er steeds meer… 2, 4, 6, …zeker wel 12. Hoor je dat Sisoi? Ze maken geluidjes. Wat klinkt dat angstig. Het is alsof ze me roepen.”

Sisoi kijkt naar zijn zus. Ze ziet er anders uit, alsof ze niet meer hier is. Ja, ze zit wel naast hem, maar met haar gedachten lijkt ze heel ver weg, volledig opgeslokt door de schaduwen van het vuur. Gaméla’s stemt komt van ver, heel zachtjes zegt ze: “Ik kan ‘t verstaan. Er is iets aan de hand. Ik hoor ze van heel ver weg roepen, als door een dikke mist. G… Ga… Ga… Gaméla… Gaméla… help ons toch… Gaméla…”

Gaméla laat zich meevoeren. Ze ziet vrijwel niets, hoort gepiep en een soort geblaf. Ze vindt ’t heel spannend, want in haar hoofd is het net echt. Kijk maar. Het lijkt wel een afgebroken stuk ijs. Ze schrikt van wat ze ziet: een kleine zeehond met veel bloed aan zijn flippers.

Gaméla staat op, grijpt Sisoi zijn hand en trekt hem mee naar buiten. Sisoi snapt niet waarom ze dat wil, maar rent met haar mee van hun kampeerplaats naar de rand van het smalle strand. Bij de waterlijn stopt ze en tuurt over de zee. Het maanlicht valt op een ijsschots en ze zien er een gewond zeehondje op liggen…

  • Kan het zeehondje nog zwemmen? Willen Gaméla en Sisoi hem redden? Hoe gaan ze dat doen? Hoe zou het verdergaan? Als je iets wilt schrijven over dit verhaal, of een tekening bij dit verhaal wilt maken? Mail naar info@eindelozeverhalen.nl, dan plaats ik het voor je op de site.
  • Je kunt ook doorgaan naar het volgende verhaal: 11. Jonge zeehond gewond